در دفترکار او، نخستین چیزی که به چشم میآید، یک تابلو با این شعر ازحافظ است:
دراین دنیا اگر سودی ست با درویش خرسند است
خدایا منعمم گردان به درویشی و خرسندی.
امیر ناصر حجتی، جوان موفقی است که به عنوان یک معاملهگر موفق ایرانی در بورس کالای شیکاگو نتایج چشمگیری داشته و در مدت دو سال، یک حساب معاملاتی خود را پانزده برابر کرده. او نتایج کاری خود را مدیون شناخت روانشناسی بازار و تجارب حاصل از شکستهای متوالی در گذشته میداند. در این زمینه و با موضوع موفقیت در بازار سرمایه، گفتوگویی با او درباره روش معامله در بورس و امکانپذیری شناخت ریسکها و سودها داشتهایم که در ادامه میخوانید.
معامله در بورس را چگونه توصیف میکنید؟ آیا کار سختی است ؟
اگر روزی 18 ساعت کار، استرس و بیخوابی را تحمل و بسیاری از تفریحات معمول زندگی را کنار بگذارید، میفهمید که رسیدن به سود در بازار بورس طعم تلخی دارد. برخلاف تصور عموم مردم، اینجا برای کسی فرش قرمز پهن نکردهاند و باید تلاش زیادی برای گرفتن نتیجه داشت. دلیل موفق بودن خود را در بازار در چه میدانید؟ برای موفقیت در بورس باید چگونه کار کرد؟
در بازارهای مالی بدون آنکه به طور علنی گفته شود، بیش از 90 درصد از معاملهگران کل سرمایه خود را در همان ابتدا از دست میدهند. این بازارها نسبت به کسانی که توهم دانستن آن را دارند، بسیار بیرحم عمل میکنند. داشتن انضباط سخت در کار و مدیریت ریسک میتواند به موفقیت فرد کمک کند. من این ایده اشتباه که باید همه تحلیلهایم درست باشد را در خودم از بین بردهام.
به نظر من موفقترین معاملهگران حداکثر 30 درصد از پیشبینیهایشان درست است و در هفتاد درصد باقیمانده که اشتباه پیشبینی میکنند کمترین میزان ضرر را متحمل میشوند. عموم مردم و حتی حرفهایهای بازار، توانایی ذهنی پذیرفتن این مساله را ندارند. آنها به دنبال یک فرمول جادویی برای کسب بیوقفه پول هستند طبیعتا این تفکر جز شکست نتیجهیی برایشان ندارد.
پس توانایی ذهنی و کنترل احساسات در تحلیل بازار خیلی مهم است؟
دقیقا؛ در بازار هر چه بیشتر نظرات خود را مردود بدانید، موفقتر هستید. یعنی هر چیزی که حس خوبی به تحلیلگر داد، اشتباه است و بر عکس. توانایی کنترل احساسات و داشتن صبر، داشتن یک استراتژی دارای بازده بیشتر از ریسک و همچنین تحمل شکستهای پشت سر هم اما کوچک، قابلیتهایی هستند که رسیدن به آنها زمان زیادی میبرد. اگر غیر از این بود همه در این بازارها موفق بودند.
اقتصاددانها نوسانات بازارهای مالی را تصادفی میدانند؛ چطور میتوان با مفروض دانستن چنین نظراتی از بازار کسب سود کرد؟
از حرف تا عمل فاصله زیادی هست. دلیل آنکه افراد آکادمیک در دانشگاه تدریس میکنند و توانایی کسب سود مداوم از بازارهای مالی را ندارند، اعتقاد به این باورهای تئوریک است. بازارها بر پایه رفتارهای جمعی انسانها ساخته شده و چون رفتار انسانها تصادفی نیست، بازارها هیچوقت تصادفی نبوده و نخواهند بود. الگوهایی وجود دارد که در بازارها مرتب تکرار میشود و کسانی هستند که به طور مداوم از طریق شناخت این الگوهای تکرارشونده کسب سود میکنند؛ این امر ناقض تئوری بازار کارا و تصادفی بودن است.
روش تحلیل شما در بازار چگونه است؟
من بر اساس تغییرات پدید آمده روی حجم معاملات، بازار را تحلیل میکنم. در هر معامله فقط یک درصد از کل دارایی را ریسک کرده و هیچوقت، هدف قیمتی در معاملات تعیین نمیکنم بلکه صبر میکنم تا با واکنش بازار، نقطه خروج را به دست بیاورم. در کل، مدیریت ریسک، شناختن روانشناسی بازار و داشتن معاملات با ریسک کم و بازده بالا، مهمتر از نوع استراتژی معاملاتی است.
فعالیت در بورس در زندگی شما چه تاثیری داشته است ؟
صبر، تسلط بر احساسات و ناامید نشدن مهمترین چیزی است که در این سالها یاد گرفتهام. با وجود این باور عمومی که خوشبختی را تنها در انباشت پول میدانند، یک زندگی خیلی عادی دارم و و دلیلی هم بر تغییر آن نمیبینم. تنها امیدوارم بعد از رفع مشکلات انتقال و با کمک دوستان، بتوانیم مرکزی را برای حمایت از کودکان سرطانی تهیه کنیم.
چگونه میتوان یک سرمایه را از طریق درست به مقادیر بیشتری تبدیل کرد؟
اگر روشی داشته باشید که مثلا بتوانید هفته ای 3 درصد سود کنید و به اصل و سود سرمایه هم دست نزنید و دوباره سود آن را هم به کارگیرید، با استفاده از سود مرکب، میتوان به مبالغ بزرگتری رسید. در این میان باید این نکته را هم در نظر داشت که همه هفتهها سود ثابتی ندارند و حتی در بعضی هفتهها ضرر هم حاصل میشود. منتها برآیند سودها باید همیشه بیشتر از برآیند ضررها باشد.
توصیه شما به کسانی که به دنبال یک استراتژی معاملاتی هستند، چیست؟
روش و استراتژی معاملاتی هر کس باید با کاراکتر شخصیتی او مطابقت و همخوانی داشته باشد. مثلا اگر کسی از روشهای تعقیب روند استفاده میکند، باید آمادگی ذهنی این مساله را نیز داشته باشد که از قسمت عمده سودهای خود دست بکشد و صبر را یاد بگیرد؛ هم صبر برای دیدن موقعیتهای جدید و هم صبر برای نگه داشتن موقعیتهایی که در سود هستند. معاملهگران مبتدی با گرفتن ضررهای بزرگ ورشکسته میشوند و معاملهگران حرفهیی با صرف نظر از سودها و ضررهای جزیی، موفق هستند. به نظر من باید به جای بالا بردن تعداد پیشبینیهای درست، از روشی استفاده کنید که بتوانید میزان سود حاصله از هر معامله را افزایش دهید و دوم اینکه به روشی که دارید وفادار بمانید.
بازنشر: سایت فراچارت
30 دیدگاه
مهدی
ممنون از این مصاحبه بسیار آموزنده زحمت کشیدی حمید خان
مدیریت
در پاسخ به: مهدیممنون مهدی جان. تشکر که به سایت ما سر میزنی.
منصور
ممنون از شما خدا خیرت بده
مدیریت
در پاسخ به: منصورخواهش می کنم آقا منصور.موفق باشید.
مریم
ممنون
نکته های مفیدی داشت
مدیریت
در پاسخ به: مریمخواهش می کنم سرکار خانم مریم.ممنونم از شما.
فربد
تشکر میکنم از مدیر سایت
نکات ریز و جالبی داشت.
مدیریت
در پاسخ به: فربدخواهش می کنم فرید جان.ممنون از شما
مسیح عطاپور
خوبه به شرطیکه فقط نخونیم وبگذریم نکات بسیارمهم وکارآمدی درونش هست
مدیریت
در پاسخ به: مسیح عطاپورسلام
بله مسیح جان هر چیزی نیازی به تکرار و مرور داره تا ملکه ذهن بشه.
مصطفی
سلام . لطفا منبع این مصاحبه رو هم ذکر کنید . با روزنامه اعتماد این مصاحبه انجام شده .
مدیریت
در پاسخ به: مصطفیسلام دوست عزیز منبع مصاحبه زیر آن ذکر شده.موفق باشید.
علیرضا
تمام پیش بینی هاش تا به حال درست دراومده .پارسال با فکر کنم فارس مصاحبه کرده بود درباره ریزش قیمت نفت و طلا گفت. درباره دلار و بورس ایران هم یه چیزهایی گفته بود . میگن یکی از پولدارترین تریدر های ایران هست .
مدیریت
در پاسخ به: علیرضابله علی آقا درسته.
و ای کاش معامله گرانی که سود می کنند در این بازارها کمی از غار های خود بیرون بیاند و خود را معرفی کنند تا سرمشق و الگویی برای دیگران باشند.
متاسفانه در بین معامله گران ایرانی این مورد به ندرت اتفاق می افتد در حالی که در بین تریدرهای خارجی خیلی مرسوم و عادی است.
موفق باشید.
علی
خیلی ها با حجتی بد هستند و چشم دیدنش رو ندارن . توی یه مصاحبه با دنیای اقتصاد گفته خیلی از تحلیل گران تکنیکال دروغگو هستند و میخان به شما روشی رو یاد بدن که خودشون نمیتونن ازش پول در بیارن. یه جای دیگه هم در مصاحبه گفته یکی از تفریحات من دست انداختن افرادی هست که دانش خود رو خیلی جدی میگیرن !!
مدیریت
در پاسخ به: علیسلام دوست عزیز اگر اطلاعاتی یا آموزشهایی از ایشون دارید برای بنده ارسال کنید تا در سایت منتشر کنم.
موفق باشید.
علی
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920529000293
/http://www.donya-e-eqtesad.com/news/657296
ایمیلش در انتهای مطلب ذکر کرده .
مدیریت
در پاسخ به: علیممنون علی آقا بابت پیگیری
علی
http://www.donya-e-eqtesad.com/news/657296/
کورش
با سلام
ممنون از مصاحبه ارزشمندی که در سایت قرار دادید.
مدیریت
در پاسخ به: کورشممنون کوروش عزیز از شما
علی
آقا تشکر بابت این مطلب.نکات قشنگی داشت
مدیریت
در پاسخ به: علیممنون علی جان از لطفت.موفق باشید
محسن
با سلام
این شخصی که باهاش مصاحبه شده تکنیکال بلد هست یا نه اعتقادی به تکنیکال نداره؟
مدیریت
در پاسخ به: محسنالله اعلم 🙂
Mohamad
با سلام خسته نباشید من نزدیک به سه ماه هست با بورس اشنا شدم توسط یکی از دوستانم که علاقه شدید به کار کردن در این بازار و دارم از سایت پر بار شما هم خیلی لذت بردم ، دوستم که یه جورایی استاد منم هست دقیقا حرف ایشون و زدن بهم که دنیای تحلیل که بی انتهاس فقط ۱۰ درصد شاید هم کمتر در ترید نقش داره ، مدیریت سرمایه رو هم که نقش مهمی داره به زعم اکثر اساتید ، میرسیم به اصل داستان که همون روانشناسی بازار هست ، که دقیقا با تجربه به دست میاد ممنون از سایت خوبتون
مدیریت
در پاسخ به: Mohamadممنون از شما
mahka59
درود بر مدیر عزیز،عالی بود
مدیریت
در پاسخ به: mahka59ممنون 🌹
SEPEHR.TH
باتشکر از مجموعه فراچارت و مقالات مفید و کاربردی ارائه شده. پیروز و پایدار باشید.