اجازه بدهید قبل از پرداختن به این موضوع یک داستان روانشناسی برای شما تعریف کنم. روانشناسان سالها این آزمایش را روی افراد مختلف بویژه دانشجویان انجام داده اند، و همیشه نتیجه یکجور بوده است. که حاکی از وجود یک شکاف عمیق روانشناسی در ذهن انسان می باشد.
من یک اسکناس بیست دلاری دارم. آن را به هر قیمتی که بخواهید به شما میفروشم. پیشنهادها از یک دلار شروع میشود و با گام های یک دلاری بالا می رود، ولی نکتهای که وجود دارد این است که افراد دیگر هم میتوانند روی این اسکناس بیست دلاری پیشنهاد قیمت دهند و اگر کسی توانست قیمت بالاتری از شما پیشنهاد داده و شما را شکست دهد شما همچنان باید به اندازه پیشنهاد آخرتان به من پول بدهید و در ازای آن چیزی دریافت نخواهید کرد. تا پایان مقاله با ما باشید تا بهتر موضوع را درک کنید.
ناگهان یکی برای یک اسکناس ۲۰ دلاری ۲۱ دلار پیشنهاد میدهد که در حقیقت منطقی است چون در این قیمت برنده ۱ دلار میبازد (با احتساب بیست دلاری که در یافت میکند) در حالی که بازنده ۲۰ دلار خواهد باخت.
از اینجا همه چیز بالا میگیرد. جنگ برای برد تبدیل میشود به جنگ برای کمتر باختن، و باعث میشود تا پیشنهادها برای یک اسکناس ۲۰ دلاری به طور کاذب بالا برود.
استاد مدیریت دانشگاه وارتون آدام گرنت (Adam Grant) که در جلسات مشاوره از این بازی استفاده میکند میگوید که یک افسر ارتش یک بار حدود ۵۰۰ دلار برای یک اسکناس ۲۰ دلاری پرداخت. استاد مدرسه کسب و کار هاروارد مکس بیزرمن (Max Bazerman) ادعا میکند که حدود ۱۷۰۰۰ دلار از به مزایده گذاشتن یک اسکناس ۲۰ دلاری بین دانشجویانش بدست آورده است و حداقل یک دانشجو بوده است که ۲۰۴ دلار برای یک اسکناس ۲۰ دلاری پرداخت کرده است.
اما نتیجه گیری از این داستان: طبق دانسته های روانشناسان، افراد بیشتر از آنکه از بردن لذت ببرند از باختن متنفرند. به این نکته «بیزاری از باخت» گفته میشود که یکی از عوامل اصلی ضرر در بورس و سایر بازارهای مالی است. شما هنگامی که در یک معامله سود می کنید به سرعت پوزیشن خود را می بندید و به آن اجازه رشد بیشتر نمیدهید و برعکس وقتی در ضرر هستید به آن اجازه رشد و بزرگ شدن می دهید چون ناخوداگاه ذهن شما از ضرر متنفر است و البته همین بیزاری از باخت عامل اصلی حباب قیمتی نیز هست.
با یک برنامه ریزی و عوض کردن این سبک ساختار ذهنی شما به مروز می توانید بر معاملات خود مسلط شوید و هنگامی که می توان با یک ضرر کم از معامله خارج شد آن را تبدیل به یک کابوس نمی کنید و به دنبال فرصتهای بعدی خواهید بود.
انتشار: فراچارت
13 دیدگاه
mohs3n
سلام مطلب مفیدی بود که یک اصل بدیهی رو که در عمل نادیده میگیریم در قالب یک مثال ملموس بیان کرد . تشکر
مدیریت
در پاسخ به: mohs3nممنون محسن جان.
مهدی خوشبخت
سلام حمید جان
خسته نباشی عالی بود ممنون
مدیریت
در پاسخ به: مهدی خوشبختممنون مهدی عزیز. همیشه به من لطف داشتید.
امید اکبری
آموزنده و کاربردی بود ممنونم.
مدیریت
در پاسخ به: امید اکبریممنون از شما
سعید
خیلی خوب بود. میشه یه لینک برای به اشتراک گذاشتن بزارین تو هر صفحه که با اندروید بشه شیر کرد
مدیریت
در پاسخ به: سعیدچشم سعید جان به زودی. حالا نظرتون کدوم شبکه اجتماعی هست؟
احسان
مثل همیشه عالی
سپاس
محمود
آینه چون نقش تو بنمود راست
خودشکن اینه شکستن خطاست
نوشین
عالی بود ممنون از مقاله ی جالبتون.
مدیریت
در پاسخ به: نوشینممنون از لطف شما
SEPEHR.TH
با تشکر از مدیریت محترم؛ مقاله کوتاه و پر مغزی بود، استفاده کردیم، در جایی می خواندم که اثرِ زیان در معاملات، ۲ برابر بیشتر از اثر سود است.
به نظرم ابتدا باید جنبه ی پذیرش زیان را داشته باشیم، بعد با کاستن و مدیریت آنها به سودها برسیم. اگر زیان ها را درس های بازار بدانیم و با مدیریت ریسک و سرمایه آنها را محدود کنیم که مدت زمان بیشتری بتوانیم در بازار دوام بیاوریم، کم کم می توان پا گرفت و با کسب تجربیاتی که در مسیر معامله گری وجود دارد در جهت بهبود ذهن و روان معامله گری خود کوشید.