همه ما بارها و بارها از اصطلاح اسیلاتور و اندیکاتور استفاده کردیم حتی گاها به اشتباه آن ها رو مترادف فرض و به جای یک دیگر به کار برده ایم. همین اشتباه ساده و رایج باعث شد دایره کاربرد این دو ابزار در جامعه تکنیکال ایران محدود به گرفتن واگرایی ها بشه و ما از درک بخش بزرگی از پتانسیل های اندیکاتور ها و اسیلاتور ها محروم شویم، به همین دلیل تصمیم گرفتم در این مقاله به برسی سه تفاوت این دو ابزار مهم بپردازم.
اندیکاتور چیست:
اندیکاتور ها (indicator) یا ترجمه فارسی آن شاخص ها مجموعه ای از توابع هستند که از انواع میانگین ها یا حجم معاملات برای گرفتن هشدار ها , تایید ها , و از همه مهمتر سنجش قدرت روند ها و یا حتی پیش بینی آینده روند ها! در کنار الگو ها و یا سایر ابزار ها در نمودار ها مورد استفاده قرار میگرند.
اندیکاتور ها به چهار خانواده اصلی تقسیم میشوند :
1-روندها (trend): شناخته شده ترین اعضای این خانواده ابر های ایچیموکو انواع موینگ اورج ها هستند مهمترین ویژگی مشترک اعضای این خانواده قرار گرفتن اندیکاتور ها بر روی خود نمودار قیمتی (میله و یا کندل هاس )
2-اسیلاتور ها (oscillators): به تفصیل در ادامه مطلب توضیح داده خواهد شد.
3-حجم(volume): دسته ای از ندیکاتور ها که صرفا حجم و ارزش معاملات رو مورد انالیز قرار میدهند همان اندیکاتور حجمی که عموم تحلیل گران در زیر نمودارهایشان قرار میدهند از این خانواده هستند
4-اندیکاتور بیل ویلیام(bill wiliams): مجموعه ای از اندیکاتور های که جناب بیل ویلیامز خالق آنها بوده و به احترام تلاش های ایشون در یک خانواده قرار گرفته اند شناخته شده ترین اندیکاتور این خانواده اندیکاتور Aligator هست البته در این خانواده دو اسیلاتور نیز وجود دارد،
Accelerator oscillator و awesome oscillator که در بازار ایران کمتر استفاده می شود اما در آینده حتما مجموع مباحثی برای معرفی این اسیلاتور ها خدمت اساتید و خوانندگان سایت وزین فراچارت تقدیم خواهم کرد.
همانطور که مشاهده کردید اسیلاتور ها یکی از 4 زیر مجموعه خانواده اندیکاتور ها هستند. پس به یاد داشته باشید نه تنها دو لغت اندیکاتور و اسیلاتور هم معنی و مترادف نیستند بلکه اسیلاتور ها یکی از زیر مجموعه های اندیکاتور ها محسوب میشوند، و این اولین تفاوت اسیلاتور و اندیکاتور هست.
اسیلاتور چیست؟
اسیلاتور ها (oscillators) یا ترجمه فارسی آن ارتعاش سنج , نوسانگر به مجموعه ای از اندیکاتور ها اطلاق میشود که هدفشان درک و سنجش میزان هیجان خریداران و فروشندگان است. در حقیقت اسیلاتور ها سعی دارند دماسنج هیجانات خریداران و فروشندگان فعال در سهم باشند و ما را از میزان هیجان خرید و فروش حاضر در معاملات اگاه کنند !!!!!
اجازه بدید توجه شما رو به این تصاویر بسیار مشهور سیکل هیجانات روحی سرمایه گذاران جلب کنم. اسیلاتور ها دقیقا سعی دارند به شما بگویند معامله گران در چه مرحله و نقطه ای از این سیکل روحی هستند.
برای همین اسیلاتور ها دارای دو محدوده هستند، اشباع خرید اشباع فروش. پس تفاوت دوم میشود قرار گرفتن محدوده خرید و فرش هیجانی در اسیلاتور ها. در عموم اسیلاتور های مشهور اشباع خرید در محدوده بیش از 70 قرار دارد و حکایت از اوج هیجان زدگی در خریداران است و اشباع فروش در محدوده کمتر از 30 و حکایت از اوج هیجان شتاب زدگی در فروشندگان است. این در حالیست که در سایر اندیکاتور ها مثل adx موینگ اورج ها ابر های ایچوموکو و … چنین چیزی وجود نداره. پس نوسانگرهای پر کاربرد RSI و DT oscillator و Stochasic و CCI و MACD از نوع اسیلاتور هستند.
اما تفاوت سوم اسیلاتور ها و اندیکاتور ها در گرفتن واگرایی هاست. ما صرفا اجازه داریم از اسیلاتور ها واگرایی بگیریم! اسیلاتور های مثل macd و rsi و cci محبوب ترین اسیلاتور ها برای گرفتن واگراییست. در سه زیر مجموعه دیگر اندیکاتور ها شامل اندیکاتور های حجم , اندیکاتور های روند , اندیکاتور های بیل ویلیامز واگرایی گرفتن متداول و مشروع نیست علت این امر به فلسفه ماهیت و فرمول سایر اندیکاتور ها بر میگردد.
نویسنده: امیرعلی قنبری/ انتشار: فراچارت
17 دیدگاه
اقبال یارمهدوی
بسیاراستادانه درعین سادگی بیان که بسادگی دربی نهایت عمق فکریک تریدرمبتدی جای میگیردبیان شده ….دست مریزادجناب قنبری وسپاس ازسایت بی نظیرفراچارت ومدیریت پرتلاش سایت
مدیریت
در پاسخ به: اقبال یارمهدویسپاس بیکران
yazdan
باعرض سلام وخسته نباشید و خدا قوت
ممنون از سایت آموزنده وخوبتون بلاخص مطالب گنجانده شده درآن،سپاس فراوان
مدیریت
در پاسخ به: yazdanزنده باشید دوست عزیز
محمدعلی ابرقویی نژاد
درودبرشما وتشکراززحمات بی دریغتان درجهت ارتقای دانش هم وطنان.سپاس
مدیریت
در پاسخ به: محمدعلی ابرقویی نژادممنون از لطف شما
Sally
بسیار عالى
سپاس?
Amir
سلام
درود و تشکر بسیار
آیا مجموعه ویلیامز در بازار بورس ایران کارایی دارد؟
از چه منابعی میتوان در مورد این مجموعه اندیکاتور و نحوه سیگنال گیری آن اطلاع کسب کرد
پایه های بورس
من دنبال همین اشباع خرید و فروش بودم خداخیرتون بده
ibr
سلام
در قسمت نکته مهم فکر کنم اشتباه تایپی صورت گرفته
وقتی بازاری که با آن کار میکنید روندی قوی ندارد یا رنج است این مناطق هیجان خرید و فروش به درستی نقاط ورود و خروج را به شما نشان میدهند(نشان نمی دهند فک کنم درست باشه)
SEPEHR.TH
در پاسخ به: ibrاوسیلاتور ها در روندها سیگنال فالس و در بازار ساید و رنج راهنمای خوبی برای تریدر هستند. نکته اشاره شده در مقاله صحیح هست. در بازار رنج ورود اوسیلاتوری همچون RSI , Stoch و . . . حکایت از بیش خرید و فروش شدن قیمت هست که باید جانب احتیاط را رعایت کرد چرا که احتمال ریورس و چرخش حرکت وجود دارد، اما در یک بازار روند دار قوی یا رالی، معمولا شاهد آن هستیم که اوسیلاتور برای مدت نسبتا طولانی در فاز اشباع باقی می ماند. البته به نظر خودم در آنجا هم می توان استفاده هایی از اوسیلاتور نمود، برای مثلا مدت زمان حضور RSI در فاز اشباع (نواحی بالاتر از ۷۰ و کمتر از ۳۰) خود گویای آن است که طرف غالب در بازار چقدر قدرتمند است و روند به صورت پر قدرت ادامه دارد. در بازار روند دار اندیکاتور های مبتنی بر Trend نظیر میانگین های متحرک کاربردی بوده و در بازار رنج اوسیلاتور ها. البته بهترین روش استفاده ترکیبی از چند اندیکاتور هست که به صورت مستقل از هم عمل می کنند، مثلا استفاده همزمان از RSI, CCI, STOCH که تایید کننده یکدیگر هستند کارایی نخواهد داشت و یکی کفایت می کند.
محمد امین
لطفا پاسخ بدید، من هم مثل یکی از دوستان که نظر دادن دچار سردرگمی شدم.
در قسمت نکته مهم فکر کنم اشتباه تایپی صورت گرفته
وقتی بازاری که با آن کار میکنید روندی قوی ندارد یا رنج است این مناطق هیجان خرید و فروش به درستی نقاط ورود و خروج را به شما نشان میدهند(نشان نمی دهند فک کنم درست باشه)، کدوم درسته؟
محمد امین
در پاسخ به: محمد امینOscillators are indicators that are used when viewing charts that are ranging (non-trending) to determine overbought or oversold conditions. A technician will use oscillators when the charts are not showing a definite trend in either direction. Oscillators are most beneficial when a company’s stock is either in a horizontal or sideways trading pattern or has not been able to establish a definite trend in a choppy market.
با توجه به این مطلب از سایت اینوستوپدیا، مشخص هست که نویسنده درست گفته و مشکی در نکته اعلامی وجود ندارد.
مدیریت
در پاسخ به: محمد امینممنون از توضیحات شما
SEPEHR.TH
با تشکر از مقاله مفید و کاربردی جناب قنبری و مدیریت محترم فراچارت.
در انتهای مقاله اشاره شد که از اوسیلاتور ها فقط به عنوان واگرایی گرفتن استفاده می شود، که لازم به ذکر است که اوسیلاتو macd و rsi اطلاعات ارزشمند دیگری نیز در اختیار می گذارد که واگرایی یکی از آنهاست. برای مثال در اوسیلاتور مک دی، تعیین پیوت های ماژور، تعیین مومنتوم بازار، تریگر گرفتن با کراس خط مکدی و خط سیگنال، تایید موج شماری الیوت، پترن های مک دی، غالب یا مغلوب بودن خریدارن یا فروشندگان در بازار، نوع بازار (روندی یا رنج)، تریگر ورود به معامله در تایم پایین تر و شاید هزاران کاربرد دیگر که در بطن وجودی آنهاست و باید کمی با چشم باز به بررسی آنها پرداخت. پیروز باشید.
حسین
در پاسخ به: SEPEHR.THبا سلام. ایشان نگفتن که از اوسیلاتور ها فقط برای واگرایی میشه استفاده کرد، بلکه فرمودن برای واگرایی باید از اوسیلاتورها استفاده کرد و “با اندیکاتور های حجم , اندیکاتور های روند , اندیکاتور های بیل ویلیامز واگرایی گرفتن متداول و مشروع نیست.”
در پاراگراف قبلی خودشون هم به کاربرد دیگه ای از اسیلاتورها اشاره کردن.
البته در کل عنوان مقاله صرفا تفاوت اندیکاتور و اسیلاتور رو میخواست بگه که از این بابت نمیشه ایراد گرفت که چرا به موارد دیگه ی استفاده ازشون اشاره نشده.
SEPEHR.TH
در پاسخ به: حسینبه نظر بایدی در مارکت وجود ندارد! بسیاری از اندیکاتور AO از زیرگروه اندیکاتورهای بیل ویلیامز برای واگرایی و تعیین ماژورها استفاده می کنند، برخی از اندیکاتور MFI از زیر گروه اندیکاتورهای حجم برای واگرایی استفاده می کنند، برخی از اندیکاتور باند بولینگر و ایچی از زیر گروه اندیکاتورهای ترند برای تعیین واگرایی استفاده می کنند. در نهایت چیزی که حائز اهمیت است، بک تست و نتیجه گرفتن خود شخص از سیستمی است که خود طراحی کرده.