بصورت کلی و عام ما دو نوع بازار یا مارکت داریم: بازارهای یک طرفه و بازارهای دو طرفه. در بازارهای یک طرفه مانند بورس تهران شما صرفا می توانید با آورده مالی خود سهامی را بخرید و بعد از گذشت زمان سهامی را که از قبل خریداری کرده اید را با سود یا ضرر بفروشید. اما در بازارهای دو طرفه نظیر آتی سکه در ایران یا بازارهای جهانی شما می توانید علاوه بر خرید، فروش هم انجام دهید، فروش سهامی که از قبل نداشته اید! و از کاهش قیمت ها نیز سود کنید. در ادامه مطلب به آموزش انواع معاملات در بازارهای یک طرفه و دو طرفه می پردازیم.
معرفی معاملات یک طرفه:
فرض کنید شما سهام ایران خودرو را در بورس تهران خریداری کرده اید. اگر قیمت این سهام رشد کند شما هم سود می کنید و اگر کاهش پیدا کند شما نیز ضرر می کنید این کل داستان بازارهای یک طرفه هست که شما صرفا فقط از افزایش و گران شدن سهام می توانید سود کنید و متنفع شوید.
یعنی معامله گران فقط می توانند در سهام های صعودی (گاوی) سود کنند. لذا در بازارهای یک طرفه باید کمین کنید برای خرید در یک قیمت مناسب تا با افزایش آن سود کسب کنید.
معرفی معاملات دو طرفه:
در بازار های دو طرفه شما می توانید هم از خرید سود کنید هم از فروش. فرض کنید نظرتان این است که سهام شرکت اپل (فراچارت: اپل در بورس آمریکا که یک بازار دوطرفه هست قرار دارد)، گران معامله می شود و حباب قیمتی دارد لذا می توانید سهام شرکت اپل را بفروشید و در صورت کاهش قیمت آن سود ببرید. در این حالت شما هرگز از قبل سهام اپل را نداشته اید و به تعبیری مال و جنس نداشته را فروخته اید.
به تصویر زیر که نمودار قیمتی ایران خودرو در سالهای 95 تا 96 می باشد دقت کنید: اگر امکان معاملات دو طرفه بر روی این سهم ممکن بود شما می توانستید از نزول قیمتی که از حدود 450 تومان تا 240 تومان بوده فروش بزنید و کسب منفعت کنید (بدون اینکه سهام ایران خودرور را از قبل داشته یا خریداری کرده باشید). ولی همانطور که می بینید صرفا می توانید از ریز موج های صعودی کوچک آن در طول مسیر نزول، سود ببرید چون شما در یک بازار یک طرفه معامله میکنید.
نکته! همان طور که در بازارهای یک طرفه وقتی سهامی را میخرید و صعود می کند شما نیز سود می کنید و اگر نزول کند شما نیز ضرر می کنید، در بازارهای دو طرفه هم اگر سهامی را بفروشید و قیمت افت کند شما سود می کنید و اگر قیمت بالا برود شما ضرر می کنید.
به نمودار سهام شرکت اپل در زیر نگاه کنید. علاوه بر اینکه می توانید این سهام را در قیمت های دلخواه بخرید و با صعود سهام سود کنید، می توانید سهام اپل در قیمت 161 دلار بفروشید البته اگر استدلال شما بر این است که این سهم در این قیمت گران معامله می شود و حباب قیمتی دارد. اگر حق با شما بود و قیمت ها کاهش پیدا کرد شما سود میکنید. پر واضح است که اگر اشتباه کنید و قیمت سهام اپل افزایش بیابد و شما در معامله فروش باشید دچار ضرر می شوید.
حال به مثال زیر توجه کنید که همه حالتهای فرضی معاملات را در نمودار سهام شرکت تسلا در بورس آمریکا (فراچارت: این شرکت در زمینه تولید خودرو های برقی فعالیت دارد) تشریح کردیم. در این نمودار هم معاملات سوده ده را و هم ضرر ده یک معامله گر بیان شده.
آشنایی با انواع خرید و فروش
اکنون که مفهوم معاملات دوطرفه را درک کردید لازم است با چهار واژه (Sell,Buy,Long,Short) نیز به خوبی آشنا شوید.
● Long (باز کردن پوزیشن خرید): وقتی شما به منظور ورود به معامله خرید، اقدام به خرید سهام یا کالایی می کنید به آن Long (فراچارت: با تلفظ فارسی لانگ) گفته می شود یعنی شما از قبل موقعیت نداشتید و اکنون یک معامله خرید باز می کنید.
● Short (باز کردن موقعیت فروش): وقتی شما به منظور ورود به معامله فروش، اقدام به فروش سهام یا کالایی می کنید (فراچارت: در بازارهای دوطرفه) به آن Short (فراچارت: با تلفظ فارسی شورت) گفته می شود یعنی شما از قبل موقعیتی نداشتید و اکنون یک معامله فروش باز می کنید.
● Buy (خرید به معنای بستن موقعیت Short): وقتی شما در معامله ای فروش میزنید (Short) حال برای خروج از معامله و آفست شدن (فراچارت: نقدشدن. بدون معامله شدن) باید Buy بزنید یعنی معامله فروش خود را با یک خرید ببندید.
● Sell (فروش به معنای بستن موقعیت Long): وقتی شما در معامله ای خرید میزنید (Long) حال برای خروج از معامله و آفست شدن باید Sell بزنید یعنی معامله خرید خود را با یک فروش ببندید.
بسیاری از معامله گران Long را معادل Buy و Short را معادل Sell می دانند و تفاوتی برای آن قائل نمی شوند. شاید در عمل خیلی مهم نباشید ولی از لحاظ آکادمیک این واژه ها تعاریف خاص خود را دارند.
با ذکر مثالی موضوع را دنبال می کنیم تا مطلب کامل برای شما قابل درک شود. فرض کنید سهام ایران خودرو را در آستانه روند صعودی به قیمت 175 تومان خریداری کرده اید به این خرید شما Long گفته می شود و اگر بعد از مدتی قصد داشته باشید این سهام را بفروشید (چه با سود چه با ضرر) و از معامله خارج شوید در اصل این فروش شما Sell نام دارد.
به نمودار زیر که سهام شرکت کوکاکولا در سال 2016 است توجه کنید. اگر شما سهام این شرکت را به امید آنکه در آینده کاهش پیدا میکند در قیمت 112 دلار بفروشید در اصل Short انجام دادید و برای خارج شدن از این معامله در آینده (چه با سود چه با ضرر) باید این فروش خود را با یک خرید ببندید که به این خرید Buy گفته می شود.
نویسندگی و انتشار: سایت فراچارت
20 دیدگاه
ابوالقاسم قاسمي
با سلام:
جالب بود، ممنون از توضیحات شما. در صورت امکان در مورد چگونگی معاملات آپشن هم (به زبان ساده و با مثال و نمونه معامله) مطلب بزارید. با سپاس فراوان
سینا محمدی
ممنون از مطالب مفیدتان . سوالی داشتم خدمتتون . در موقعیت short یعنی وقتی فرد سهمی رو نداره اما دست به فروش میزنه در این حالت نحوه پرداخت پول چگونه میباشد به عبارتی نحوه پرداخت پول در short , bay چگونه میباشد
مدیریت
در پاسخ به: سینا محمدیبا سلام و احترام. وقتی شما عمل short یا فروش انجام می دهید در اصل سهام را با آورده مالی خود می فروشید و بعد اگر قیمت اقت کرد و خواستید با سود از معامله خارج شوید Buy انجام می دهید.
HOSS
در پاسخ به: مدیریتبا سلام و تشکر .تنها جایی که برای بنده سوال است . مثلا قیمت از ۴۰ت رسیده به ۱۰۰ ت من میخواهم الان معامله شورت انجام دهم یعنی ۱۰۰ ت فروش میزنم و میام ۶۰ ت خرید میزنم ؟اخه من که با قیمت بالاتر دارم سرمایه میزارم ؟ اینجا ی مطلب یکم اگر میشه بیشتر توضیح بدهید متشکرم
مدیریت
در پاسخ به: HOSSسلام. سهام X را چون نظر شما روی افزایش قیمتش است را روی ۴۰ تومن می خرید حال اگر نظرتون درست بود وقتی رسید به ۱۰۰ تومان آنچه را که خریده بودید را می فروشید یا به قول معروف نقد می شوید. حالا بلعکس اگر سهامی را نظر به کاهش اون داشتید و مثلا در قیمت ۱۰۰ تومان اقدام به فروشش کردید اگر قیمت تا ۶۰ تومن نزول کنه شما ۴۰ تومن سود کردید در اینصورت شما معامله فروش خودتون را در عدد ۶۰ تومن بستید یا نقد شدید.
چیزی که شما بهش اشاره کردید نقد شدن یا افست شدن نیست و هجینگ هست یعنی یه خرید و بعد یه معامله فروش که باعث میشه شما همزمان هم یک معامله خرید داشته باشید هم یک معامله فروش و اصطلاحا معامله شما قفل یا لاک میشود. و سود و ضرر شما در یک عدد خاص ثابت می ماند.
پایه های بورس
سلام لطفا در مورد بازارهای دو طرفه بیشتر توضیح دهید نمیدونم چرا برام گیج کننده است لطفا راهنمایی کنید ممنون
مدیریت
در پاسخ به: پایه های بورسساده هست. چند بار بخونید لطفا
امیر
سلام. بازار ارزهای دیجیتال دوطرفه است؟
مدیریت
در پاسخ به: امیربله برخی از صرافی ها معاملات دو طرفه اون را ارائه میدهند
مهدی
سلام خیلی ممنون وخسته نباشید جهت جمع آوری اطلاعت انسان دوستانه:/
یعنی ب اندازه ای ک سرمایه دارم فروش تعهدی با وکالت از طرف مالک میزنم دیگه؟
بیژن دانش
سلام
در ابتدا عید نوروز را به تمامی شما مهرورزان آگاهی دهنده تبریک می گویم.
از آموزش های شما در سایت نهایت استفاده را می برم و برایم بسیار مفید هست.
سپاس از گروه شما
مدیریت
در پاسخ به: بیژن دانشممنون از لطف شما سال نوی شما هم مبارک
Ali
با سلام و سپاس فراوان از مطالب ارزنده ی فراچارت.
مشابه بازار آتی، در اینجا هم یک طرف در موقعیت خرید و یک طرف در موقعیت فروش باید باشد. به عبارتی یک نفر سود و دیگری ضرر می کند. سوال من اینجاست: اگر در شرایطی مشابه جریان کرونا، بازارها با افت شدید و قابل پیش بینی برای اکثریت معامله گران مواجه شوند و همه پیش بینی ریزش کرده و در موقعیت فروش قرار گیرند، و طبیعتا سود کنند، این سود از کجا تامین می شود؟! و یا بلعکس در رشد های قابل پیش بینی!
حسن
در پاسخ به: Aliطرف مقابل شما
کسی که قیمت ها را رو به افزایش پیش بینی کرده و از شما خریده هست
پس نوعی شرط بندی هست
Ali
مدریت محترم، لطفا در صورت امکان پاسخ سوال اول را که بنده طرح نموده ام را هم بدهید. بینهایت از لطف شما ممنونم.
کیوان
درود و سپاس بابت توضیحات کامل
سوال من اجرای عملی این آموزش در بخش فنی اش هست. اگر بخوام از نظر عملی وارد مارکت دو طرفه بشم از کدوم کارگزاری ها بعنوان مثال میشه؟ مثلا فرض میخوام برم نفت رو به صورت دو طرفه ترید کنم. از کجا باید شروع کنم؟ در داخل کشور من باید برم با احراز هویت از یک کارگزاری کد ورود بگیرم و در بورس مشغول بشم. در این بازارها به چه صورته؟ قاعدتا باید از یکی از سایتهایی که بشه اکانتی بگیرم و احتمالا سرمایه ام رو یحتمل با ارز مجازی واردش کنم ؟
در صرافی های ارز دیجیتال هم در پاسخ به سوالی گفتید که بعضی هاشون میشه ولی من در چنتا از این صرافی ها هرچه جستجو کردم به جز بخش خرید و فروش عادی جاییکه در اونها سل و شورت داشته باشه ندیدم.
مدیریت
در پاسخ به: کیواندر ایران فقط بورس آتی زعفران و پسته دو طرفه هست. در بازار جهانی هم فارکس و برخی از صرافی های ارز دیجیتال مثل بایننس معاملات دو طرفه دارند.
m1987
سلام، بازار دوطرفه بالاخره به بورس ایران اومد یا خیر؟ در ضمن میشه بفرمایید نمادهایی مثه :”اختیارف شتران-۶۰۰۰-۱۴۰۰/۰۳/۰۹طترا۳۰۰۰″ چی هستن؟ اینا جزو دوطرفه نیستن؟
SEPEHR.TH
سپاس از مجموعه فراچارت بابت این مقاله مفید و کاربردی ارائه شده. استفاده کردیم. پایدار باشید.
پینگ کردن: آشنایی با دستورات شرطی در معاملات - coolkidt.ir