آلوین تافلر یکی از نویسندگان قرن اخیر در کتاب موج سوم میگوید وقتی موجی وارد کشوری میشود مردم به سه دسته تبدیل میشوند:
۱- دسته اول که یک درصد هستند با موج همراه و همسو میشوند و آنرا قبول میکنند و سود بسیار زیادی میبرند. این دسته از افراد، ریسک پذیر هستند که همیشه موفقیت های چشم گیری دارند.
۲- دسته دوم آن نه درصد افراد به اصطلاح زرنگ جامعه هستند که صبر میکنند ببیند آیا آن یک درصد سود میکنند یا نه؟؟ این افراد سود کمتری نسبت به آن یک درصد کسب میکنند. این افراد در کل افرادی هستند که ریسک های بزرگی نمیکنند و البته که سودهای کلانی هم نمیتوانند ببرند.
۳- دسته سوم نود درصد مابقی جامعه هستند که موج می آید و از رویشان عبور میکند. این افراد اگر ضرر نکنند هیچ سودی نصیبشان نمیشود. این افراد اصلا ریسک پذیر نیستند و افراد عادی جامعه را تشکیل میدهند که همیشه از زندگی ناراضی هستند و افراد دسته اول را به سخره میگیرند!
در بازار بورس اوراق بهادار ایران قریب به 656 شرکت پذیرفته شده اند (تا تاریخ نگارش این مقاله) و روزانه مورد معامله قرار می گیرند. اما در این بین دسته ای از شرکت ها با داشتن روند صعودی قوی سودهای خوبی را نصیب سهامدارانشان میکنند و دستهای دیگر یا در حال در جا زدن هستند و یا روندی نزولی دارند که در چنین شرایطی متأسفانه برخی افراد(عوام) متحمل ضررهای سنگین نیز میشوند.
آنچه در این بین مطرح است چرا برخی افراد سودهای کلان نصیبشان میشود و برخی دیگر سود زیادی نصیبشان نمی شود و حتی ضرر هم میکنند؟ افرادی که سود میکنند به چه چیزی توجه میکنند که بقیه معامله گران به آن توجهی ندارند؟ آنها چه مزیت یا قابلیت یا دانشی دارند که سایر افراد ندارند؟ چرا حتی زمانی که سهمی را در کف قیمتی تاریخ معاملات آن خریداری می کنند سودی عایدشان نمیشود یا بسیار اندک است؟!!!!
امروزه بحث های زیادی در رابطه با پول هوشمند و شناسایی آن و هماهنگ شدن با آن در بازارهای سرمایه در همه نقاط جهان در جریان است که بازار بورس اوراق بهادار ایران نیز از این مقوله مستثنی نیست.
اگر بخواهیم تعریفی از پول هوشمند داشته باشیم میبایست آنرا اینگونه بیان کنیم : “پول هوشمند عبارتست از قدرتی که توانایی ایجاد روندهای بزرگ بازار را در اختیار دارد و عمده حرکات اصلی قیمتی در سهام های مختلف توسط این قدرت صورت می گیرد.”
با توجه به مطالب مذکور میتوان چنین استنباط کرد که اکثر قریب به اتفاق معامله گران با یک مشکل دست و پنجه نرم میکنند و آن انتخاب سهم درست در قیمت مناسب و در زمان درست است که تفسیر هر کدام از این عبارات توضیحات خاص خود را می طلبد. در این مقاله میخواهیم به این موضوع بپردازیم.
کلیه عبارات و مسائل و نظرات مطرح شده در ادامه مطلب، حاصل مطالعات و تجربیات نگارنده آن است که پیشاپیش بابت کاستی های آن از مخاطبان پوزش میطلبم.همانگونه که گفته شد : ” پول هوشمند عبارتست از قدرتی که توانایی ایجاد روندهای بزرگ بازار را دارد و عمده حرکات اصلی قیمتی در سهام مختلف توسط این قدرت صورت می گیرد.”
این جمله بدین معناست که نوسانات بازار در حقیقت به صورت مصنوعی توسط معامله گران حرفه ای ایجاد میشود که پوزیشنهای معاملاتی که اختیار میکنند به اندازه ای بزرگ است که تاثیراتی را در قیمت بازار بوجود میآورد. از این رو این پوزیشن گرفتن های بزرگ را “پول هوشمند” مینامیم. در نهایت، هدف پول هوشمند دستکاری بازار است تا اینکه آنها بتوانند پایین بخرند و بالا بفروشند و سود هنگفتی بدست آورند.
اگر بخواهیم پول هوشمند را با بازی دومینو مقایسه کنیم پول هوشمند مانند ایجاد یک حرکت اولیه در دومینو است که بقیه بازار بصورت خود جوش آنرا دنبال می کند و قیمت ها شروع به بالا رفتن یا پایین آمدن می کند و این پول هوشمند است که جهت و مدیریت این حرکت رابه عهده دارد.
برای اینکه آنها چنین کاری انجام دهند بایستی برای معامله گران ناآگاه (عوام) دامی ترتیب دهند که این معامله گران را مجبور کند بالا بخرند و پایین بفروشند. به همین خاطر آنالیز اسپرد حجم (فراچارت: Volume Spread Analysis) به معامله گران کمک میکند تا حرکت پول هوشمند را تا حدی تشخیص دهند و تا حد ممکن در جهت آن حرکت کنند و نه خلاف آن.
جهت شناسایی پول هوشمند ابتدا میبایست ساختار بازار را درک کنیم. بازاری که پول هوشمند درآن فعالیت میکند دارای چهار مرحله زیر است و در ادامه به تشریح اینکه پول هوشمند در هر مرحله چه کاری انجام میدهد، خوهیم پرداخت.
1- جمع آوری
2- بالا بردن
3- خالی کردن
4- پایین آوردن
1- جمع آوری: در این مرحله هدف پول هوشمند بدست آوردن بیشترین مقدار سهامی است که می توانند در پایین ترین قیمت ممکن خریداری نمایند. جهت اطمینان از اینکه در قیمت پایین خرید میکنند، پول هوشمند سهام را در حجم های سنگین خریداری نمیکنند چرا که این کار سبب افزایش قیمت خواهد شد. به همین خاطر پول هوشمند ناچار است تا سهام مورد نظر خود را طی یک دوره زمانی جمع آوری کند بدین صورت که در ابتدای بازار میخرند و در ساعات پایانی دست به فروش میزنند تا قیمت را پایین نگه دارند اما در مجموع بیشتر از مقداری که میفروشند، خریداری میکنند. به همین دلیل است که قیمت سهم در این مرحله، خنثی میماند (فراچارت: درجا میزند) و با حجم پایین همراه است. عوام بطور طبیعی به سهم در این مرحله توجهی نمیکنند به این خاطر که جابجایی قیمت کم است در صورتی که معامله گرانی که به آنالیز اسپرد حجم میپردازند به خوبی میدانند که اکنون زمان درستی جهت خرید است.
توجه داشته باشید مرحله جمع آوری و خشک کردن سهم ممکن است چند روز یا چند ماه طول بکشد.
2- بالا بردن: در این مرحله هدف پول هوشمند بالا بردن قیمت سهم جهت فروش در آینده است. زمانی که حجم های بزرگ توسط پول هوشمند خریداری میشود، عرضه در بازار کم میشود. در این هنگام پول هوشمند به ایجاد تقاضا از طریق خرید مستمر ادامه میدهد و قیمت به دلیل کمبود عرضه افزایش مییابد.
قیمت سهم با حجم معامله بالاتر به آرامی افزایش مییابد. عوام زمانی که جابجایی قیمت توجه آنها را جلب میکند، شروع به خرید میکنند در حالی که آنهایی که به حجم معاملات توجه میکردند، موقعیت های معاملاتی شان وارد سود شده است زیرا آنها زودتر از دیگران دست به کار شده اند.
3- خالی کردن: در این مرحله پول هوشمند شروع به انتقال مالکیت سهم به خریداران عوام میکند (فراچارت: اصطلاحا شروع به نقد شدن می کنند). آنها سهام خود را با حجم بالا نمیفروشند چون این کار سبب کاهش قیمت میشود. بجای آن مقداری از آنرا ساعات اولیه بازار میفروشند و در ساعات پایانی خرید میکنند تا قیمت را حفظ کنند اما در مجموع بیشتر از مقداری که میخرند دست به فروش میزنند. از این رو آنها سود میکنند چرا که قیمت فروش آنها بالاتر از قیمت خرید آنها در مرحله جمع آوری میباشد. به همین دلیل قیمت سهم در این مقطع زمانی تقریبا ثابت میماند (در یک رنج خاص درجا میزند) و با حجم معاملات پایین همراه است. عوام به خرید کردن ادامه میدهند با این امید که افزایش قیمت ادامه مییابد و این درست زمانی است که معامله گران حرفه ای تر از آنچه که پول هوشمند در حال انجام دادن است پیروی میکنند و شروع به شناسایی سود میکنند.
توجه داشته باشید این فرایند نقدشدن و خالی کردن ممکن است چند روز یا چند ماه طول بکشد.
4- پایین آوردن: در این مرحله پول هوشمند سهام جمع آوری شده در مرحله اول را تا اندازه زیادی به فروش رسانده است از این رو آنها عمدا میخواهند قیمت سقوط کند به همین دلیل دست به عرضه با حجم زیاد میزنند. قیمت با حجم بالا به سمت پایین حرکت میکند. عوام با دیدن چنین وضعیتی وحشت زده میشوند و از ترس شروع به فروش سهام خود میکنند(این خود به کاهش بیشتر قیمت کمک می کند).
خوش اقبالها، آنهایی که مدیریت میکنند تا بالاتر از قیمت خریدشان بفروشند اندکی سود کسب می کنند اما اکثریت ضرر میکنند زیرا برای فروش دارایی هایشان طی یک روند نزولی سریع، برنامه ریزی نکرده اند.
معامله گران حرفه ای قادرند تا رد پای پول هوشمند را دنبال کنند به همین خاطر در حال حاضر داراییشان را خیلی زودتر فروخته اند. با سقوط قیمت سهم، پول هوشمند قادر است تا چرخه را دوباره تکرار کند و سود بعدی خود را بسازد.
نتیجه گیری :
با دانستن ساختار بازار میتوانیم انگیزه پول هوشمند را درک کنیم و قادر خواهیم بود حرکت بعدی آنها را دنبال کنیم. رصد نوسان قیمت به تنهایی، تصویر روشنی از اینکه سهم در چه مرحلهای از ساختار بازاری قرار دارد، به ما ارائه نمی کند. از این رو ناچاریم تا قیمت و حجم را با هم مورد بررسی و آنالیز قرار دهیم تا بتوانیم نظری روشن در رابطه با سهم مورد نظر داشته باشیم. به همین خاطر داشتن دانش تحلیل حجم به ما کمک خواهد کرد تا در رابطه با حرکات پول هوشمند آگاه بمانیم و با دنبال کردن ردپای آنان سرمایه گذاری هایمان را گسترش دهیم.
نویسنده: بمرتضی خیری / انتشار: سایت فراچارت
9 دیدگاه
amir.da
درود
آیا این مطلب منبعی داره ؟
یا کاملاً اثری از آقای خیری است ؟
مدیریت
در پاسخ به: amir.daسلام. نه ترجمه نیست
مجيد حاجي
با عرض سلام
. چند ماهی است از مطالب متنوع و بسیار سودمند سایت شما بهره میبرم . قبلا در حد صفر بودم ولی اکنون به مدد آموزشهای فراچارت درحد بسیار خوبی رشد کرده ام . امروز من بعنوان یک کار آموز در سایت فراچارت مشغول آموزش هستم و شما بعنوان یک استاد برای من همیشه دارای حرمت و احترام زیاد خواهید بود . در طول این مدت بصورت مستقیم بجز یکبار در اوایل از شما تشکر و قدر دانی نکرده بودم که به این وسیله نهایت تشکر و سپاسگذاری خود را از شما اعلام میکنم . البته در سایتهای دیگری که فعالیت میکنم بارها از شما نام برده و به آنها مراجعه به این سایت و مطالعه مطالب ناب این سایت را توصیه کرده و خواهم کرد . در این فضای بی اطلاعی و گرانفروشی اطلاعات این کار شما بسیار با ارزش و مقدس است . برای شما و همکاران آرزوی موفقیت سلامتی و شادی روزافزون دارم . درود بر شما و کار پسندیده شما . اگر روزی به حدی برسم که توانایی خدمت به دیگران را در این ضمینه داشته باشم حتما اینکار را با همکاری خالصانه با شما و با کمال میل و با افتخار انجام خواهم داد . با تشکر و قدر دانی از زحمات شما مجید حاجی یک کار آموز (دانش آموز ) در سایت فراچارت
مدیریت
در پاسخ به: مجيد حاجيبا سلام و احترام. ممنون از این همه جملات تشکر آمیز و خوشحال کننده. برای شما ارزوی بهترین ها را داریم و خوشحالیم که فراچارت توانسته برای شما کمک کننده باشد.
غلامرضا
با سلام و خدا قوت خدمت شما مدیران محترم سایت فراچارت
مطالبتون همیشه عالی و خوب هستند و بخصوص که بعضی از مطالبتون واقعا عالی و خیلی خیلی خوب هستند
یک سوالی داشتم از خدمتتون
این پول هوشمند هم تو بورس خیلی کاربرد داره آیا اندیکاتوری هست که بتونه پول هوشمند رو نشون بده؟فرمولی هست برای آمی بروکر که بشه فهمید پول هوشمند کی وارد سهم میشه؟
مدیریت
در پاسخ به: غلامرضاممنون از لطف شما. شناسای پول هوشمند کار ساده ای نیست که اگر ساده بوده همه دنیال پول هوشمند راه می افتاند. لذا همانطور که در مقاله اشاره شده باید ساختار بازار را به خوبی بشناسید. یک سری اندیکاتور حجم هست ولی باید در کنار تحلیل بازار استفاده کنید.
مهدی شایسته فر
در واقع نوشته این بزرگوار خلاصه روش معروف تحلیل بازه حجم یا VSA می باشد که امروزه جایگاه بسیار مهمی در معاملات بازارهای سهام و فارکس و موارد مشابه دارد. این روش در اوایل دهه هشتاد میلادی توسط تام ویلیامز و بر اساس نظریه ریچارد وایکاف معرفی گردید.
برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت ذیل مراجعه نمایید۰
http://www.volumespreadanalysis.com/index.asp
حمید خواجه زاده
با سلام
در مورد روش های آنالیز اسپرد حجم (شناسایی پول هوشمند) ، منبع معرفی میفرمائید لطفا
SEPEHR.TH
با تشکر از جناب خیری بابت تشریح شفافِ فرآیند پول هوشمند (Smart Money) و مدیریت محترم فراچارت.
اخیرا سبکی تحت عنوان “volume trading” و “order flow” رواج چشمگیری یافته است که از اهداف آن : آنالیز حجم معاملات و جریان سفارشات در مارکت که به بررسی پارامتر حجم در مقیاس زمان، جریان عرضه و تقاضا، لاتیج معاملات، تمرکز سفارشات، اوردر بوک و … بررسی هایی انجام داده و متناسب با سنتیمنت بازار در خصوص مسیر محتمل پیشروی قیمت سیگنال دهی می کند.
برای بورس ایران نیز برخی از شرکت های داده کاوی، جداولی را تحت عنوان خرید یا فروش های عمده و هشدار پول درشت، حجم مشکوک و . . . به منظور بررسی حجم معاملات در اختیار معامله گران قرار می دهند.
– پیوست : تصویری از جریان سفارشات و ولوم پروفایل روی چارت قیمت.
Screenshot_14