پرایس اکشن چیست؟
پرایس اکشن Price Action Trading یا مختصر شده PAT عبارتست از اینکه تریدر تمام تصمیمات خود در مورد ترید را فقط بر اساس نمودار قیمت (بدون هیچ اندیکاتور، اکسپرت و …) اخذ می نماید.
این بدین معنا است که هیچگونه اندیکاتور تاخیری مانند مووینگ اوریج ها برای تعیین سطوح دینامیک حمایت و مقاومت استفاده نمی شود.(سطوح حمایت و مقاومت به دو دسته استایک و دینامیک تقسیم می شود. در سطوح استایک برای تعیین حمایت و مقاومت از خطهای افقی استفاده می شود که در نتیجه نسبت به زمان ثابت است اما در سطوح دینامیک مقادیر حمایت و مقاومت نسبت به زمان تغییر می نماید مانند موینگ اوریج ها که یکی از کاربرد های انها استفاده از آنها بعنوان سطوح حمایت و مقاومت می باشد.)
در تمام بازار های مالی اطلاعات قیمت بر اساس پریود هائی از زمان ترسیم می شود. بدین ترتیب انواع نمودار قیمت بر اساس تایم فریم یک دقیفه تا ماهانه قابل دسترسی می باشد.
نمودار قیمت بازتابی از تمامی انتظارات بازیگران بازار اعم از بانکها، موسسات سرمایه گذاری، سرمایه گزارن خرد و حتی اکسپرتهای کامپیوتری (روباتهای معامله گر) در پریود زمانی مشخص (یک دقیقه، یکساعته و …) را نشان می دهد و این انتظارات این معامله گران در قالب نمودار و حرکت قیمت به بازار تجسم می بخشد.
در واقع میتوان اینگونه عنوان کرد که حرکت قیمت (Price Action) چیزی نیست جز تجسم و عینیت یافتن انتظارت بازیگران آن بازار.
اعلام اطلاعات اقتصادی دوره ائی مانند اعلام شاخصها، تغییر و تحولات سیاسی و رخدادن حوادث طبیعی مانند سیل، جنگ، زلزله و…، گرچه مانند کاتالیزو حرکت قیمت را تسریع می کند اما برای اینکه در بازار تریدر موفقی باشید نیاز به تحلیل آنها ندارید. که البته دلیل آن بسیار واضح است زیرا اینگونه رخداد ها در نهایت بر روی قیمت تاثیر گذار خواهند بود.
از آنجائیکه نمودار قیمت بازتابی از تمام متغیرهای تاثیر گذار بر حرکت قیمت در پریود زمانی داده شده می باشد، استفاده از اندیکاتور های تاخیری مانند استوکاستیک، مکدی،آر اس آی و … فقط از دست دادن زمان خواهد بود.
حرکت قیمت (Price Action) تمام سیگنالهائی را که شما برای داشتن یک سیستم موفق و سود ده نیاز دارید ، به شما خواهد داد. این سیگنالها توسط استراتژی های ترید پرایس اکش صادر می شوند و به تریدر تصویری از حرکت قیمت (آنچه تا کنون رخ داده است) و کمک به پیش بینی آینده قیمت با دقت بالا می نماید.
چارت ساده در برابر چارت شلوغ مملو از اندیکاتور
برای نشان دادن تفاوت بین چارت ساده پرایس اکشنی و چارتی که تعدادی از محبوب ترین اندیکاتور ها بر روی آن قرار دارد، دو چارت زیر بعنوان مثال در نظر بگیرید. در چارت اولی هیچ اندیکاتوری وجود ندارد و پرایس اکشن خالص است. و در چارت پائینی اندیکاتور های استوکاستیک، MACD، ADX و بالینگر باند قرار دارد.
نکته حائز اهمیت اینکه: چارتی که دارای تعداد بیشتری اندیکاتور باشد، با اشغال بخشی از چارت سبب کوچک شدن قسمت نموار قیمت شده و این باعث می شود توجه تریدر به حرکت خالص قیمت کمتر شود. بنابراین نه تنها فضای کمتری از صفحه مانیتور شما به حرکت قیمت اختصاص می یابد بلکه توجه شما آنطور که باید و شاید بطور کامل بر روح چگونگی حرکت قیمت متمرکز نمی شود.
اگر به هر دو چارت با دقت نگاه کرده و بخواهید یکی را برای تحلیل و ترید آسانتر انتخاب کنید، کدام را انتخاب خواهید کرد؟
تمام اندیکاتور های چارت پائینی و در حقیقت تمامی اندیکاتور ها بر پایه حرکت قیمت قرار دارند. به عبارت دیگر هر با که تریدر اندیکاتور جدیدی به چارت خود اضافه می کند،یک متغییر جدید به مجموعه متغییر های خود اضافه کرده است که علاوه بر آنکه سبب تحلیل و پیش بینی بهتر قیمت نخواهد شد بلکه سردرگمی بیشتر تریدر را نیز به همراه خواهد داشت.
مثالهائی از استراتژیهای پرایس اکشنی مورد علاقه من
توجه داشته باشد که چارت زیر به گونه ای انتخاب شده که سیگنالهای اشتباه (fail) نیز در آن وجود دارد. زیرا قرار بر این نیست که استراتژی تمام موقعیت های بازار را درست پیش بینی کند. و صدور سیگنالهای اشتباه ، توسط بهترین استراتژی ها نیز اجتناب ناپزیر است. بنابراین هدف من در نظر گرفتن مطمئن ترین و واقعی ترین حالت است.
چگونه روند بازار را تشخیص دهیم
یکی از اولین مراحل یاد گیری ترید با پرایس اکشن عبارتست از تشخیص بازار روند دار از بازار رنج. استراتژی تعقیب روند یکی از استراتژی هائی است که بیشترین احتمال موفقیت را دارا می باشد. و اگر بخواهید از این بازار پول بیرون بکشید، مجبور هستید آنرا بخوبی فرا بگیرید.
نمودار زیر نشان می دهد که چگونه از حرکت مارکت برای تعیین روند استفاده می کنیم.
مارکت را صعودی می نامیم اگر همواره های High های بالاتر و Low های بالاتر تشکیل شود. (HH,Hl) و مارکت نزولی خوانده می شود اگر High های پایین تر و Low های پائئن تری در آن تشکیل شود (LH,LL) .
در تصویر زیر بخوبی روند صعودی ملاحظه میگردد.
در تصویر زیر نیز روند نزولی در بازار (High های پایین تر و Low های پایین تر) بخوبی مشخص است.
بازار روند دار در مقابل بازار رنج
همانگونه که قبلآ کفته شد، پرایس اکشن یا ترید بر مبنای آنالیز پرایس اکشن، عبارتست از آنالیز حرکت قیمت بر حسب زمان.
نتیجه حاصل از این آنالیز به ما خواهد گفت که آیا بازار دارای روند است و یا اینکه در حالت رنج قرار دارد.
پس با یک انالیز ساده پرایس اکشن می توان فهمید بازار دارای روند است و یا اینکه در حالت رنج قرار دارد.
با مثالهای بالا نشان دادیم که چگونه می توان فهمید بازار در حالت روند دار قرار دارد. حال خیلی ساده بازاری که داری روند نباشد (یعنی قانون HH,HL در روند صعودی و قانون LH,LL در روند نزولی در ان صدق نکند) بازار بدون روند و یا همام بازار رنج خواهد بود.
در نمودار دقت کنید که چگونه ناحیه رنج پرایس اکشنی، مابین سطوح حمایت و مقاومت در حال نوسان است. در این ناحیه قانون HH,HL و نیز قانون LH,LL وجود ندارد و ما در یک ناحیه رنج قرار داریم.
مثال زیر نشان می دهد که چگونه بازار از یک ناحیه رنج به یک ناحیه با ترند صعودی وارد می شود.
با استراتژی های ترید پرایس اکشنی چگونه در بازار ترید کنیم
حال می خواهیم ببینیم چگونه میتوان با استفاده از پرایس اکشن در فارکس ترید کرد.
همانگونه که بارها تکرار شده است، طبیعت بازیگران بازار و نخوه واکنش آنها به متغیر های کلان اقتصادی، باعث می شود که حرکت قیمت در الگوهای مشخصی تمایل به تکرار خودش داشته باشد.
این الگوها به نام استراتژی های ترید پرایس اکشن شناخته می شوند.که هر استراتژی به روشهای مختلفی استفاده می شود.
این الگوهای برگشت قیمت یا حرکت قیمت نمایانگر هیجانات بازار هستند که ممکن است معرف ادامه دار بودن روند و یا تغییر جهت ان می باشند. به زبان عامیانه، با یادگیری الگو های لحظهائی پرایس اکشن، میتوانید به همراه قیمت به مکان بعدی که قیمت به آنجا حرکت خواهد کرد بروید.
اولین چیزی که در پرایس اکشن میبایست بیاموزید آنست که از شر هر چیز زائد بر روی چارت خود از جمل هر گونه اندیکاتور، اکسپرت و … خلاص شوید و تنها میله های قیمت را بر روی نمودار خود داشته باشید.
من ترجیح می دهم از نموارر های کندل استیک استفاده کنم زیرا احساس می کنم کندل استیک ها اطلاعات بازار را بطور دینامیکی و موثر بر روی نمودار منتقل می کنند.
به نظر من چارت های سیاه و سفید (همانگونه که در شکل زیر نشان داده شده اند) بهترین هستند .
پس از آنکه تمام اندیکاتور ها و متغییر های غیر ضروری را از روی چارت خود پاک کردید، میتوانید شروع به ترسیم سطوح کلیدی نموده و سپس در به دنبال یافتن الگوهای پرایس اکشن در نمودار خود بگردید.
در تصویر زیر مثالهائی از سطوح کلیدی حمایت و مقاومت در این نمودار ترسیم شده است.
چگونه با استفاده از تلاقی نقاط در پرایس اکشن معامله کنیم.
مرجل مهم بعدی در ترید فارکس با استفاده از پرایش اکشن عبارتست از ترسم سطوح کلیدی نمودار و جستجوی برای یافتن نقاط متلاقی جهت استفاده از آنها برای ترید.
در نمودار زیر به وضوح یک سطح حمایت و ریتریس فیبوناچی 50% و پین بار در جفت ارز USDJPY ، در یک نقطه با یکدیگر متلاقی شده اند. این تلاقی سه گانه باعث شده تا قیمت به مقدار زیادی به سمت بالا صعود کند.
تمام متغییر های اقتصادی باعث حرکت قیمت می شوندکه در نمودار قیمت به راحتی دیده می شوند. بنابراین تاثیری که اخبار فاندامنتال بر روی قیمت می گذارند (اعلام شاخصهای اقتصادی دوره ای، حوادث و تحولات سیاسی و حوادث غیر مترقبه مانند جنگ و بلایای طبیعی) تاثیر خود بر حرکت قیمت نشان داده و براحتی توسط نمدار قیمت قابل مشاهده است.
بنابراین بجای تجزیه و تحلیل میلیون ها متغییر اقتصادی در هر روز (که البته اگر تعدای زیادی تریدر با هم تلاش کنند باز هم غیر ممکن است) شما کافیست پرایس اکشن را یاد بگیرید.زیرا این روش معامله شما را قادر می سازد تا بازار را تجزیه و تحلیل کرده و با استفاده از تمام متغییر های بازار خیلی ساده با استفاده از پرایس اکشن نسبت به انجام معامله خود اقدام نمائید. زیرا تمام این متغییر ها نمودار حرکت قیمت لحاظ شده اند.
نکته آخر
امیدوارم این مقدمه که در مورد ترید با پرایس اکشن گفته شد، به روشن کردن این مسیر به شما کمک کرده باشد.
اصلآ مهم نیست که شما با چه سیستم و استراتژی به ترید می پردارید. درک مبانی پرایس اکشن می تواند از شما یک تریدر بهتری بسارد.
اگر شما نیر مانند من سادگی را دوست دارید و می خواهید یک تریدری باشید که صرفآ با پرایس اکشن ترید می کند، پس در قدم اول تمام متغییر های غیر ضروری را را از روی چارت خود پاک کنید.
مترجم: مهندس مهدی طهماسب / انتشار دهنده: فراچارت
28 دیدگاه
amir
با سلام.تشکر میکنم ازآقای طهماسب و سایت فراچارت.مطلب بسبار خوبی بود. یک سوال داشتم که آیا درایران آموزش پرایس اکشن داریم یا نه؟
مدیریت
در پاسخ به: amirبه صفحه شخصی جیک مراجعه کنید در قسمت اموزش
majid izadiar
مثل همیشه خوب
مرسی
مدیریت
در پاسخ به: majid izadiarممنون از شما
ایرج میرآزادی
با سلام ، مدیر عزیز ، سال نو رو بهتون تبریک می گم . از مهندس طهماسب هم قدر دانی می کنم .پرایس اکشن در بورس ایران جواب میده ،؟ شما تجربه یی دارین.؟با سپاس فراوون
مدیریت
در پاسخ به: ایرج میرآزادیسلام دوست عزیز. هیچ فرقی وجود نداره. لذا بورس تهران را در تایم فریم روزانه به بالا رصد کنید به خاطر حجم کم معاملات
Saeed Arabi
سلام،
مرسی از سایت خوبتون.
این روش برای فریم های پایین مثل ۵ دقیقه هم جواب میده؟ (البته در فارکس)
مدیریت
در پاسخ به: Saeed Arabiسلام عزیزم بله مشکلی نداره. چون تایم فریم های مارکت فرکتال هستند. به مقاله ای در مورد فرکتالها در صفحه اصلی سایت مراجعه کنید
.
Saeed Arabi
در پاسخ به: مدیریتسلام،
مرسی از لطف شما.
مهدی
سلام. ممنون از زحمات شما.
دو تا سوال داشتم:
۱- پرایس اکشن با الگوهای شمعی ژاپنی چه تفاوت/شباهتی دارد؟
۲- به لحاظ تؤری که باید در بورس ما هم جواب دهد. ولی آیا در بورس ایران عملاْ هم جواب می دهد یا خیر؟
arsam
سلام .با آرزوی شادی و موفقیت برای شما
لطفا در خصوص معاملات باینری هم راهنمایی بفرمایید.
در این رابطه ..بروکر یا بروکرهای قابل اعتمادو موفقی که با ایرانان هم همکاری داشته باشند و عضو بپذیرند و بتوان با آنها کار کرد ..لطفا معرفی و راهنمایی بفرمایید..با سپاس فراوان
علیرضا خسروی
شیراز
Mehdi
با سلام اگر بخواهیم با یک نگاه کاملا” بیطرفانه به این سایت نگاه کنیم.
واقعا” با اختلف بسیار زیاد بالاترین نمره را باید به سایت فرچارت داد من از مدیریت فهیم و با دانش این چارت کمال سپاس را دارم که انقدر به روز هستند و دلسوزانه هر چیزی که در هر جا و هر گوشه ای باید مدتها جستجو بشه و گاهی هم امکان پیدا کردنش وجود نداره در این سایت جمع شده و دلیل عمده اش هم میتونه این باشه که خود ایشان دستی بر آتش دارند. قطع به یقین حتی یک سایت خارجی نداریم که مطالب انقدر مفید درش جمع شده باشه البته سایتهای خارجی برای گرفتن یک کتاب باید کلی هزینه هم داده بشه. اینجا با رعایت حق مولفین داخلی داره کار میکنه و کتب و ویدیوهایی به خوبی دسته بندی شده و خلاصه به نظر من اگر کسی بخواد فقط عضو یک سایت برای کار بورس یا فارکس بشه همین سایت فراچارت کافیه….
شاید بشه اسمش رو گذاشت…………. سایتی برای همه فصلها!
مدیریت
در پاسخ به: Mehdiممنون و سپاس بیکران از لطف و محبت شما. از صمیم قلب برای شما ارزوی بهترین ها را داریم. موفق باشید
9enius
بسیار عالی و آموزنده بود. تشکر از سایت خوبتون
مدیریت
در پاسخ به: 9eniusتشکر
a
سلام خسته نباشید .خیلی ممنونم بابت زحمات شما.میخواستم بپرسم من برای باینری در بازار بین الملل میتونم از پرایس اکشن استفاده کنم بدون هیچ اندیکاتور ؟ تایم فریم چند دقیقه بهتر جواب میده؟ من با استراتژی های گوگانون از سایت های خارجی کار کردم ولی یه روز جواب میداد یه روز جواب نمیداد تا با سایت شما آشنا شدم و با پرایس اکشن ..فکر میکنم بهترین روش باشه چون این اندیکاتورها فایده نداره!! لطفا راهنماییم کنید
مدیریت
در پاسخ به: aسلام دوست عزیز. نوع بازار مهم نیست. هر چه بازار بزرگتر و پر معامله تر باشه تحیلیل تکنیکال موثر تر خواهد بود.
erfan998
سلام
سایت شما درباره بازار های مالی بهترینه
نهایت تشکر
مدیریت
در پاسخ به: erfan998ممنون از شما دوست عزیز
ali.saeidi
سلام واقعا از سایت فوق العاده ممنون
میدونم که پرایس اکشن رو میشه روی تمام نمودار های قیمت استفاده کرد اما نظر ادمین محترم رو در مورد بهترین دوره یا کتاب پرایس اکشن برای بازار سهام ایران میخوام بپرسم اگه لطف کنن و جواب بدن ممنون میشم
مدیریت
در پاسخ به: ali.saeidiممنون از شما. دوره اندروز جیکن خوبه زیر نویس فارسی شده.
amin
سلام و خسته نباشید آیا در بازار فارکس باینری آپشن جواب میده در صورت مثبت بودن جواب چه نو ع استراتژی و یا کتابی را پیشنهاد میکنید 😘
مدیریت
در پاسخ به: aminسلام یه اموزش هیچ وقت کافی نیست باید سالها کار کنید و تجربه کسب کنید
علی بیات
در پاسخ به: aminدر بازار فارکس که کاملا جواب میده منتهی تو باینری اگه بخای تو تایم فریم های پایین کار کنی درصد خطا خیلی بالا میره. برای باینری پیشنهادم بهت اینه که از چارت های هیکن اشی یا رنکو استفاده کنی
mehranarch
سلام، ممنون از اموزش های خوبتون و سایت بی نظیرتون
میخواستم بدونم استراتژی پرایس اکشن برای پوزیشن های ۲۰ دقیقه ای در تایم فریم یه دقیقه ای و برای کسب سود کم و مستمر روزانه مفید هست؟ یا برای تایم فریم های بالا جواب میده؟
مدیریت
در پاسخ به: mehranarchسلام ممنون. محدودیت تایم فریم نداره هیچ روشی. بله قطعا تایم های بلند تر بهترند چون نویز کمتری دارند
SEPEHR.TH
با تشکر از ترجمه عالی جناب طهماسب و مدیریت محترم فراچارت.
اگر اشتباه نکنم سبک مورد اشاره در خصوص پرایس اکشن، سبک آقای نایل فولر هست.
SEPEHR.TH
در پاسخ به: SEPEHR.TH* مقاله عنوان شده به پرایس اکشن به سبک آقای نایل فولر (Nial Fuller) اشاره داره که همانطور که از روی تصاویر مقاله مشخص هست وبسایت ایشون به آدرس http://www.learntotradethemarket.com حاوی مطالب آموزشی و کاربردی بسیاری در خصوص پرایس اکشن و معامله گری به این شیوه هست که علاقه مندان میتونند برای مطالعه بیشتر بهش مراجعه کنند. سایت مذکور فیلتر هست و زبان وبسایت انگلیسی هست.
Nial Fuller