شکی نیست برای هر فعال بازار سرمایه بارها فرصتی پیش آمده که با شناسایی سود در یک زمان نا مناسب از کسب یک بازدهی بزرگ جا مانده است که علاوه براینکه در شناسایی سود بزرگ ناتوان مانده است از منظر روانی نیز اثرات به شدت مخربی بر روی ذهن و روان فرد میگذارد.
تحقیقات ثابت کرده است میزان اثر گذاری این موضوع حدود 2/5 برابر میزان رضایت از کسب سود است و این موضوع میتواند ترید های بعدی و رفتاری بعدی را شدیدا تحت تاثیر قرار دهد شاید یکی از دلایلی که اغلب میشنویم که میگویند بعد از هر معامله اشتباه کمی به خود استراحت دهید همین باشد بروز این رفتار در علم رفتار شناسی به Loss aversion (فراچارت: زیان گریزی) معروف است که نیاز به تمرین و درک رفتار های موجود دارد.
در اینجا با یک مثل سعی میکنیم وضعیت موجود را تشریح کنیم. فرض کنید وارد یک مغازه عتیقه جات میشویم و در حال نگاه کردن به اجناس گران قیمت نا خودآگاه یک عتقیه از دست ما بر زمین می افتد و میشکند صاحب مغازه شما را مقصر میداند و درصدد گرفتن ضرری که به اون وارد شده است بر میآید.
ایشان اعلام میکند قیمت این کالا 3 میلیون تومان است که شما باید آنرا نقدا بپردازید یا اینکه یه راه دیگر جلو پای شما میگذارم یک تاس پرتاب میکنیم اگر زوج آمد دو برابر ارزش جنس را باید پرداخت کنید و اگر فرد آمد نیازی به پرداخت هیچ هزینه ای نیست.
علم احتمال در اینجا عنوان میکند ضرر مورد انتظار آن فرد در هر گزینه 3 میلیون تومان است چون احتمال زوج یا فرد آمدن تاس با هم برابر است. در علم رفتاری خیلی ها ترجیح خواهند داد تاس بیندازند بعبارتی حاضر میشوند ضرری را قبلا برایشان تعریف نشده را بپذیرند تا اینکه همان ضرر 3 میلیونی را بپذیرند.
در علم رفتاری به این عمل زیان گریزی میگویند به عبارتی به هر قیمتی شده قصد داریم زیان شناسایی نکنیم این مورد در رفتار های ما در بازار مالی به شدت مشهود است که با فعال شدن حد ضرر حاضر به فعال کردن و شناسایی زیان نیستیم و حاضریم سهام را نگهداری کنیم تا دوباره به قیمت خرید و یا بالاتر بازگردد در حالیکه گاهی اوقات بازگشتی در چند سال بعد در کار نیست.
در رفتار عکس این موضوع هم ما شاهد هستیم که ترس از دست دادن سود شناسایی شده و شناسایی سود زود هنگام یک تریدر از اشتباهات رفتاری و فاحش تریدرها محسوب میشود. برای رهایی از این وضعیت نیاز است بتوانیم روی قیمتهای جدید تمرکز کنیم و رفتارسرمایه گذاران را در تغییرات قیمتی را رصد و آنالیز کنیم.
با تمرین و ممارست در کنترل رفتاری در این حوزه میتوانیم موفقیت های خوبی کسب کنیم و در هر قیمتی در صدد شناسایی سود نباشیم تحقیقات در بازار های مالی کشور های غربی حاکی از آن است که سرمایه گذارانی که سهامشان از قیمت خرید بالاتر رفته 2 برابر زود تر از سهامی که در زیان هستند را به فروش رسانده اند و همچنین تحقیقاتی در آلمان نشان داد سرمایه گذارانی که سهام قیمتی آنها از زمان خرید بیشتر از 30 درصد افت کرده به طور میانگین 38 درصد کمتر از سهام سود ده پرتفوی خود به فروش رسانده اند.
این تحقیقات و نتایج آن نشان از درجه اهمیت ریسک گریزی و رفتار شناسی سرمایه گذاران در بازار های مالی را دارد.
نویسنده: ابراهیم سپیانی / انتشار: سایت فراچارت
6 دیدگاه
Teoden
با سلام.متن بسیار زیبا و تحلیل جالبی بود. عرض تشکر دارم از نویسنده چیره دست که این متن رو تهیه کردند البته به خوبی نرخ تورم را نیز در این متن محاسبه کرده اند که جای بسی تشکر دارد. کپی همین متن را بنده چندین سال قبل خوانده بودم که این شباهت عجیب کمی دور از ذهن است. البته در آنجا تصادف دو خودرو و خسارت یک میلیونی ملاک بحث بود که در زمان حال شکستن یک چینی سه میلیونی ملاک بحث شده که تورم نقطه به نقطه خوب محاسبه شده است.البته کمی هم درصد آمارها جابجا شده که ….. در آخر لینک متن اصلی را خدمت دوستان قرار میدهم که خواندن آن متن پنج سال پیش (( ۱۳۹۰ !!!!! )) نیز خالی از لطف نیست. با تشکر فراوان
http://donya-e-eqtesad.com/news/410252
علی
در پاسخ به: Teodenیه نفر دیگه واسه تهیه این مقاله زحمت کشیده ، اونوقت این آقای سپیانی خیلی راحت اومده مقاله رو کپی کرده و به نام خودش ثبت کرده
البته این که چیزی نیست ، این فقط یک مقاله کوتاه هست
بین استاد نماهایی که توی همین سایت وزین فراچارت صفحه دارن ، از این موارد زیاده
یه شخص توی خارج از ایران اومده چندین سال وقت صرف کرده و یه سیستم معاملاتی رو طراحی کرده ، بعد آقای x اومده خیلی راحت تمام زحمات اون آدم رو دزدیده و به نام خودش ثبت کرده
جالب اینکه چندتا هم کتاب چاپ کرده و کلی اسم و رسم با این دزدی ها به دست آورده
خیلی راحت تحقیقات یه نفر دیگه که به زبان انگلیسی در اینترنت موجود هست رو به نام خودشون ثبت میکنن
متاسفانه بیشتر ایرانی ها در زبان انگلیسی ضعف دارن و این آقایون دارن از همین نقطه ضعف سوءاستفاده میکنند
مدیریت
در پاسخ به: علیسلام دوست عزیز
خیلی وقت است که دیگر در فراچارت کسی صفحه شخصی ندارد (همه را حذف کردیم). و دقیقا به این دلیل که باعث بزرگنمایی و تغییر اذهان عمومی به سمت شخص خاصی نشویم.
fariba
در پاسخ به: علیمشکل ما ایرانی ها این هست که توی هر فیلم ،سریال ،کتاب ،مقاله ،و…. اصل مطلب که محتوای مقاله است را فراموش میکنیم و فقط دنبال یه ایراد هستیم از آن کتاب یا مقاله و….
کاری به این نداریم اصل مطلب این بوده یه چیر یادبگیریم یا دانش خودمان را افزایش دهیم .
جالب این است که کسائی که میخواهند به چیزی ایراد بگیرند در این موضوع هیچ تخصصی ندارند .
یک مثال جالب در مورد ما ایرانی ها ذکر میکنم
بنده در یک شرکت مشاور مالی کار میکنم و یک تیم ۷ نفره هستیم که در رشته های اقتصاد و مالی و حسابداری تحصیل کردیم و حدود ۱۱ سال هست تجربه داریم.چیزی که توی این ۱۱ سال جالب بود این هست که در ایران از سبزی فروش محل تا اپاراتی سر خیابان همه تحلیل گر سیاسی اقتصادی هستند .همه با ده دقیقه اخبار اقتصادی و سیاسی دیدن یا شنیدن ۲۰ دقیقه رادیو بی بی سی شدند تحلیل کر اقتصادی و اگر دقت کنید همین سبک افراد وارد بازار بورس یا فارکس وسکه و دلار مسکن شدند .
ای کاش هر کدام خارج شغل و تخصص خود وارد نمی شدیم و هر وقت بحثی خارج از موضوع شغل و رشته تحصیلی و تخصص ما می شنیدیم به راحتی می گفتیم “ببخشید این موضوع در تخصص من نیست اطلاعی ندارم “
پایه های بورس
جالب بود
SEPEHR.TH
با تشکر از جناب سپیانی بابت مقاله آموزنده ی ارائه شده و مدیریت محترم فراچارت. استفاده کردیم. پایدار باشید.